image_intro_alt

Rząd proponuje dopłaty do czegoś czego nie można kupić. „Panie premierze, gdzie jest węgiel?”

3 mln Polek i Polaków wykorzystuje węgiel do ogrzania swojego domu. Pomimo tego, że jeszcze 29 maja 2022 r. Jacek Sasin zapewniał, iż w Polsce tego surowca nie zabraknie, dziś na rynku brakuje do 4 mln węgla. Posłowie Lewicy Krzysztof Gawkowski i Tomasz Trela przyszli dziś pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów, aby zapytać szefa rządu: gdzie jest obiecany węgiel?

Ile kosztuje węgiel?

- Jak go nie było, tak go nie ma. Ceny są horrendalne. Polacy boją się zimy, a Pan radzi ocieplać domy. Odpowiedzialna polityka nie polega na tym, że na 3 miesiące przed zimą namawia się Polki i Polaków, aby ocieplali swoje domy. O tym powinno było się mówić 6 lat temu – samo sobie odpowiedział poseł Krzysztof Gawkowski. - Dzisiaj widać, że polityka energetyczna tego rządu nigdy nie istniała. 5 lat temu PiS obiecywał, że ma plan bezpieczeństwa energetycznego Polski. Ostrołęka - 2 mld zł w błoto. Brak odpowiedniej koncepcji zarządzania odnawialnymi źródłami energii. Brak umiejętności przewidywania polityki energetycznej na dekady. A do tego huczne zapowiedzi, że jesteśmy bezpieczni – ocenił.

Na pytanie o propozycje Lewicy w sprawie zażegnania kryzysu Gawkowski odpowiedział, iż należało słuchać opozycji wcześniej, kiedy wiele miesięcy temu je prezentowała. - Kiedy składaliśmy projekty ustaw w sprawie energetyki, nikt z rządu nie chciał o nich rozmawiać – przypomniał. - Kiedy dopytywaliśmy na sejmowych komisjach o węgiel, to w odpowiedzi słyszeliśmy: „nie jątrzcie” – wtórował mu poseł Tomasz Trela.

W PiS trwa walka frakcji

Zdaniem Lewicy w tle kryzysu węglowego stoi walka frakcji w PiS, a celem jednej z nich jest obalenie obecnego szefa rządu. - Można odnieść wrażenie, że Jacek Sasin konsekwentnie podstawia nogę premierowi Morawieckiemu, aby go osłabić i wymienić. Cała ta gra wokół węgla może oznaczać chęć wymiany szefa rządu, który się na tej sprawie wykolei. A przecież premier ma jeszcze problem z Funduszem Odbudowy, ponieważ nie ma pieniędzy, które obiecał – oświadczył szef KP Lewica. Jak podkreślił oznacza to, że Polki i Polacy ponoszą koszty walk frakcyjnych w obozie władzy.

Dopłaty do węgla, czyli do czegoś czego nie ma

- PiS rządzi w Polsce od 7 lat. Przez ten okres słyszeliśmy, że w Polsce węgla nie zabraknie. Niektórzy mówili wraz z Andrzejem Dudą, że mamy węgla na 200 lat. Jak się okazało nie na 200 lat, nie na 10 lat, nawet na pół roku nie starczy. Nie ma węgla. Minister Moskwa i rzecznik rządu mówią, aby nie kupować węgla, bo pod koniec czerwca będzie węgiel. 19 dzień lipca, a węgla nie ma. I nie będzie go, ponieważ przez ostatnie miesiące PiS nie zrobił absolutnie nic, żeby go sprowadzić. A co robi partia rządząca? Przygotowuje ustawę, dzięki której węgiel ma być tańszy, po 1000 zł za tonę. Ustawa nie weszła w życie i już została wyrzucona do kosza. Pojawia się kolejna propozycja: 3000 zł dodatku na węgiel. I co zrobią dystrybutorzy, kiedy ten węgiel się pojawi? Podniosą ceny – mówił poseł Trela. - 7 lat na wprowadzenie odnawialnych źródeł energii: farm fotowoltaicznych czy wiatrowych. Rząd PiS nic nie zrobił, bo mówił: Polska węglem stoi. Zatem pytamy się premiera Morawieckiego: gdzie jest ten węgiel? – dopytywał.

- Ludzie zaczynają się bać, a PiS przygotowuje dodatek na coś czego nie można kupić. Nikt nie wymyślił tego lepiej niż Morawiecki z Kaczyńskim – ocenił. - Oczekujemy jednoznacznej deklaracji: kiedy konkretnie będzie węgiel?  dodał.

Działacze PiS

Jak podkreślił rząd popełnił błąd, nie rozpoczynając działań mających na celu pozyskanie surowców energetycznych przynajmniej zaraz po wznowieniu działań wojennych w Ukrainie w lutym tego roku. - Działacze PiS siedzą na ciepłych posadkach i myślą, że im ten surowiec ktoś przyniesie. A oni nic nie zrobili, bo myśleli, że problem sam się rozwiąże. Ale tak się nie stało – ocenił Trela

PUSTE MAGAZYNY WĘGLA. LEWICA DOMAGA SIĘ ZWOŁANIA RADY BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO W SPRAWIE BEZPIECZEŃSTWA ENERGETYCZNEGO

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!